User panel stuff on forum
  32 posts on 2 pages  First page12Last page
Client Talk
2006-04-05, 19:26
News Writer
493 posts

Registered:
Jan 2006
Things you never knew about FTE!


1. DOWNLOAD
2. Mouse-driven menus & Menu Charset
3. Copy-Pasting Abilities
4. Menu Download screen
5. Mouse-driven server browser
6. EzScript Plugin
7. IRC Plugin
8. Namemaker Plugin
9. Find/Edit Config Files
10. Md3 and Pk3 File Support
11. Advanced Scripting Capabilities and Config Distribution
12. Bloom and Realtime Lighting / Shadows
13. TEAM

1. Download the latest version of FTE - Build 2666 (Released April 4, 2006)[size]

GL only
Software only
Merged build (GL and software in one exe)

[size=18]2. Mouse-driven menus and the new Menu Charset (mcharset)


http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_cursor_mcharset.jpg


That's right! FTE has mouse-driven menus! RaRe has made a very faithful Quake-themed cursor to go along Moon[Drunk]'s faithful charset. All menus are now fully mouse-driven. No more scrolling long lists with the keyboard! To go along with mouse-driven menus, FTE also uses a separate menu charset made by our very own Moon[Drunk]. This has two benefits: Menus can now be renamed without having to create a whole new image, and only one image is needed for the entire menu! Mcharset.png includes A-Z, a-z, 0-9, and "/" ":". All you need in one file!

Installation of mouse cursor:
1. Go to the Menu Download screen by clicking Options -> Downloads, then click on "Quake Retexturing & Remodelling Project"
2. Go to the "Bonuses" sub-directory
3. Select "QRP [24bit Faithful Cursor]" and click apply
4. cl_cursor cursor & cl_cursorfont 25

Note: You are free to change cl_cursorfont to whatever value best fits your resolution or preference.

Installation of Menu Charset:
1. Place mcharset.png into Quake\id1\gfx

3. Copy-Pasting Abilities

http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_copypasteselectcolor.jpg


Using the mouse, the console could be copied by right-clicking. You can paste this back into the console (or notepad) using ctrl+v. Very useful when someone pastes an ip to a game or a link to a website, or if you want to copy someone's macros or some aliases

4. Menu Download Screen

http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_menu_download.jpg


Don't remember all the sites where you can get neat updates and addons? You don't have to. FTE has a built-in menu_download screen that will download upgrades for you. Currently, you can download configs, scripts, particles, or even the latest Quake Retexturing/Remodelling Pack. Download bar is shown in console.

Location and instructions of Menu Download:
1. Located in Options -> Download
2. To use, click the file you want to download, and "W" for "want" will be checked. Click apply to download the file (Note: "H" is checked if you already have the file).

5. Mouse-driven Server Browser (WOW!)

http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_menu_servers2.jpg


Wow indeed! This thing is simply incredible. Pressing Enter/Space will join the game as a spectator, double-clicking will join as a player. You can also sort by the categories on top (name/ping/players, etc) by clicking on them. To add/remove servers as a favorite, select a server and press ctrl+f and the server should be cyan in color. The map levelshot will be displayed automatically in the bottom right of the server browser. Also note the spiffy new Quake-themed scrollbars

Location of Server Browser:
1. Menu -> Multiplayer -> Join a game

How-to make levelshots:
1. Take a screenshot of a map with FTE with the following settings: gl_contrast 1; gamma 1. I use this alias:
bind f1 "gamma 1;contrast 1;wait;screenshot;gamma .3;contrast 1.4"
2. Refont the levelshot to the recommended font of 320x200 or another low-resolution image.
3. Place the image into id1/textures/levelshots

Installation of the scrollbars:
1. Go to the Menu Download screen by clicking Options -> Downloads, then click on "Quake Retexturing & Remodelling Project"
2. Go to the "Bonuses" sub-directory
3. Select "QRP [24bit Faithful Scrollbars]" and click apply

6. EzScript Plugin

http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_plugin_ezscript.jpg


Don't feel like deleting and changing all of your commands from MQWCL/FuhQuake/EzQuake? Then Don't! EzScript does it all for you! Constantly upgraded as new commands that parallel other clients are added.

Installation of EzScript plugin:
1. Go to the Menu Download screen by clicking Options -> Downloads, then click on Plugins
2. Select the EzScript plugin and click apply.

7. IRC Plugin

http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_plugin_irc.jpg


Quake players have requested this for a _LONG_ time! It's finally here. And yes, it's very stable and I haven't been able to find any bugs. You can browse through channels, irc status window, and Main (back to Quake's console) with the mouse! Very convenient!

Installation of IRC plugin:
1. Go to the Menu Download screen by clicking Options -> Downloads, then click on Plugins
2. Select the IRC plugin and click apply.
3. Connect to a server by typing irc /open SERVER_ADDRESS (I would recommend making a bind, example: alias cqnet "irc /open irc.quakenet.org" )
4. Join a channel as you would with IRC.

8. Namemaker Plugin

http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_plugin_namemaker.jpg


Don't like your name? Don't have a spiffy name maker program? Too lazy to remember all the keyboard commands to get special characters? Well don't worry. FTE has a namemaker plugin that uses your current charset (also good to view your charset). Very nifty

Installation of Namemaker plugin:
1. Go to the Menu Download screen by clicking Options -> Downloads, then click on Plugins
2. Select the Namemaker plugin and click apply.
3. Type namemaker in console to access the plugin.

9. Find / Edit Config Files

http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_flocate.jpg
http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_edit.jpg


If you've misplaced a file, or want to edit a file, or even both, FTE can do it. Try typing in flocate config.cfg, and FTE will find it for you. Next type in edit config.cfg, and FTE will take you to a built-in editor to edit your files. Very Convenient.

10. Load Pk3 and Md3 files!

http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_path_pk3_md3.jpg
http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_md3_ruohis.jpg


FTE can load pk3 flies, so if you're low on space, just zip files with your zip program, and rename the ending from .zip to .pk3. That's it! Notice that FTE will load any pk3 or pak in the folders it searches for, so you can name them as you please. For example, you can name a pk3 with all your models and textures "models_textures.pk3" and your maps as "maps.pk3", etc etc! Your choosing! Furthermore, notice that typing "path" in console will display a list of places FTE loads files from (depends on gamedir). Md3's are also FULLY supported by FTE. The second screenshot is from a yet-to-be-released md3 created by Ruohis.

Installation of Pk3's:
1. Zip up your files using any standard zip program (winzip), and change the ending to .pk3 from .zip
2. Place the pk3 file into your /id1/ folder
3. NOTE: If you are zipping maps or something that is supposed to be placed in a sub-directory, make sure the sub-directory is preserved in the .pk3 file.

Non-sequentially named Paks/Pk3's are loaded in the order windows hands the filenames over to FTE, therefore there IS NO ORDER.

Installation of Md3's:
1. Place .md3 files into /id1/progs
2. Place the textures for the md3s into the directory where the model creator describe in his readme. Clients have no control over this path.

11. Distribute, Load, and Use Configs with EASE!

http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_menualias.jpg


FTE has very powerful, yet easy scripting capabilities. Any config can simply be made FTE-friendly by adding a few lines of code - which also make the config file EASIER to bind, easier to read, and easier to display!. Players can change the binds in-game, view all of their binds, and read descriptions for each command. See this for a bit more on advanced scripting and this for some more cvars. FTE's teamplay menu binding will help make it easier for newcomers to make and change their binds. You can even do it while in play!

How to make friendly configs:
1. Honestly, you can figure this one out on your own since it's so easy. I have modified Def's teamplay config. You can download it here. Make sure you read the 2 steps

12. Bloom, Realtime Lighting and Shadows

http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_fte_bloom.jpg
http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_fte_bloom2.jpg
http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_fte_bloom3.jpg


http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_fte_realtime.jpg
http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost//thumb_fte_realtime2.jpg
http://facelift.quakedev.com/Up2Dump/ftepost/thumb_fte_realtime3.jpg


These two features are so awesome I just had to post more than 1 screenshot each. Top three screenshots are bloom effects, bottom three screenshots are Realtime Lighting and Shadows. Just look at that cute player.mdl swinging

How to enable Bloom:
1. Set r_bloom 1
2. vid_restart
3. Here are some other bloom settings you might want to tweak:
gl_bloom_fast_sample - downsamples screen image (might give better fps)
gl_bloom_sample_font - sets font of intermediate textures
gl_bloom_darken - subtracts the bloom more times, giving a less noticable bloom, perhaps more correct, but it's painful to set it high
gl_bloom_diamond_font - opposite of _darken
gl_bloom_alpha - controls the alpha
gl_bloom_intensity - controls the intesntiy
Try out all the settings to get what's right for you.

How to enable Realtime Lighting and Shadows
1. set sv_cheats 1 (note: realtime lighting and shadows must have this)
2. r_shadows 1 (or r_shadows 2 for realtime shadows as well as lighting)
3. r_shadow_realtime_world 1
4. r_loadlit 2
5. vid_restart

13. FTE is...
Spike - President, CEO, chief architect
Moodles - Webmaster, plugin coder, wiki maintainer, tester
TimeServ - Assistant architect, wiki maintainer, tester
Bigfoot - Resident porter

Full list
2006-04-05, 19:30
Administrator
2058 posts

Registered:
Jan 2006
unbelievable
2006-04-05, 21:47
Member
61 posts

Registered:
Mar 2006
Amazing man.
2006-04-06, 01:58
Member
16 posts

Registered:
Mar 2006
sexy.
2006-04-06, 05:31
Member
796 posts

Registered:
Jan 1970
now give a tool to export and import players from mvds

2006-04-06, 05:50
Member
58 posts

Registered:
Feb 2006
spike knows...now if he could just help me get sound working in OpenBSD
finem respice
2006-04-06, 06:32
Member
104 posts

Registered:
Mar 2006
woah
http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/fifa/06/bypa/ptw/asamoah_l.jpg
2006-04-06, 08:57
Member
15 posts

Registered:
Jan 2006
nice gotta try it out!
2006-04-06, 09:49
Member
518 posts

Registered:
Jan 2006
its also has build in qtv



*changelog*
Disabled mvdplay, use FTEQTV instead
Added playqtv
*changelog*
2006-04-06, 10:36
Member
85 posts

Registered:
Jan 2006
\o/
Mean Machine QuakeWorld Clan
2006-04-06, 11:21
Member
2259 posts

Registered:
Jan 2006
we love u spike
2006-04-06, 12:55
Member
518 posts

Registered:
Jan 2006
sup with the f_modified? and will it get allowed in nqr/eql?
2006-04-06, 13:21
Member
2259 posts

Registered:
Jan 2006
it needs a security patch!
2006-04-06, 14:07
Member
1011 posts

Registered:
Feb 2006
i think maybe qw.nu should have a propaganda subforum for threads like this
2006-04-06, 14:28
Member
9 posts

Registered:
Jan 2006
When i'm trying to access downloads menu it says in console "http couldn´t open file dlinfo_o.inf"
2006-04-06, 14:31
Administrator
1257 posts

Registered:
Jan 2006
I have this error when i go to menu Multiplayer-setup:

it quits fte, goes to windows and gives a error window:
draw_transpictranslate: r_pixbytes

I was using the merged build with software render. cant test it in gl right now
never argue with an idiot. they'll bring you back to their level and then beat you with experience.
2006-04-06, 14:55
Member
271 posts

Registered:
Feb 2006
Mushi, use vid_bpp 8
moo
2006-04-06, 15:54
Administrator
1257 posts

Registered:
Jan 2006
worked
never argue with an idiot. they'll bring you back to their level and then beat you with experience.
2006-04-07, 22:54
Member
796 posts

Registered:
Jan 1970
Simply amazing
However, for some reason, the menu runs rather slow
2006-04-07, 23:44
Member
2259 posts

Registered:
Jan 2006
can we get a demo-player for FTE ?
with shuffle/repeate etc?

btw, how is Qtv going?
I wanna know some details..
Is there a 10 sec buffer for everyone?
2006-04-08, 04:00
Member
802 posts

Registered:
Mar 2006
I have this error when I try to set r_bloom "1".

http://img95.imageshack.us/img95/4651/fte000000qj.th.jpg



ATI Radeon 9600Pro - with Omega Drivers (WinXp_Sp2)


TKS!
https://tinyurl.com/qwbrasil - QuakeFiles
2006-04-08, 04:21
Member
2259 posts

Registered:
Jan 2006
I get the low-left screen error aswell.. I got radeon 9700pro with omega drivers winxp sp1
2006-04-08, 09:15
Member
104 posts

Registered:
Mar 2006
http://gorilla.pp.fi/fte00007.jpg

as you see in the pic i have these razorshaped bugs on explosions, why's that?
i've radeon xpress 200 and win xp.
or is it just a "eyecandy feature"?

btw. notice my fps.
http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/fifa/06/bypa/ptw/asamoah_l.jpg
2006-04-08, 09:27
Member
1011 posts

Registered:
Feb 2006
hetman wrote:
Do you also switch a channel when you see an advertisement?

i've got Sky+ so infact i just skip them all on live tv otherwise i'm watching [hdtv].avi
2006-04-08, 09:28
Member
518 posts

Registered:
Jan 2006
i have the same error as vegatous and sassa, but not always it seems to work when i just enter the game but after changing some settings and vid_restart i get the same error.

winxp sp2

g6800GT
2006-04-08, 10:34
Member
1026 posts

Registered:
Feb 2006
Up2nOgOoD[ROCK wrote:
"]Installation of Namemaker plugin:
1. Go to the Menu Download screen by clicking Options -> Downloads, then click on Plugins
2. Select the Namemaker plugin and click apply.
3. Type namemaker in console to access the plugin.

err.. in Plugins there are only EZScript and email notifications plugins available for download :/
god damn hippies >_<
2006-04-08, 11:18
Member
796 posts

Registered:
Jan 1970
when i chose software 320x200 it goes to windowmode, even though i aply for fullscreen.. how to fix ?
2006-04-08, 14:13
Member
802 posts

Registered:
Mar 2006
murdoc wrote:
i have the same error as vegatous and sassa, but not always it seems to work when i just enter the game but after changing some settings and vid_restart i get the same error.

winxp sp2

g6800GT

So it's not a ATI related problem!
https://tinyurl.com/qwbrasil - QuakeFiles
2006-04-08, 15:05
Member
271 posts

Registered:
Feb 2006
vegetous, sassa, murdoc:
set gl_max_size 2048

I'll fix this to ignore the cvar.
moo
2006-04-08, 20:49
Member
518 posts

Registered:
Jan 2006
spike: doesn't help much still got the same error. When i just enter the game it works but after changing some things like aa 16x then apply and i get a very bright screen with that error.
  32 posts on 2 pages  First page12Last page